Jeg giver dig 6 mentale værktøjer helt gratis til henholdsvis at:
- Slippe dine unødige bekymringer
- Stoppe dine tanker der fører til angst
- Vende dine negative tanker til positive
- Acceptere dine følelsesmæssige tilstande
- Træne dit selvværd
- Arbejde mod dine mål
Hvilke øvelser vil du starte med?
Det er helt normalt at bekymre sig, og vores hjerne er faktisk programmeret til det. Men det skal ikke fortage alt vores energi og vi derved ender med at gå ned på det. Derfor kan du med fordel træne din hjerne til at slippe de unødige bekymringer, som du alligevel ikke skal bruge til noget. Du kan:
- Flytte dine tanker over på noget andet.
For når vi flytter vores tanker og fokuserer på at skrive noget ned, se en film eller læse en bog, så kan vi ikke bekymre os samtidig. Kender du det når du har en tanke og pludselig sker der noget andet omkring dig og så har du glemt hvad du tænkte på? Det er svært at tro på at man kan flytte sine tanker og de fleste mennesker tror slet ikke på det. Men når det trænes og dyrkes i vores indre fokus bliver det nemmere og nemmere for hver dag.
- Giv dig selv 15 minutter til at bekymre dig.
Bekymringer hopper oftest rundt i hovedet på dig igennem hele din hverdag og du føler måske at du slet ikke kan styre dem.
Derfor skal du afsætte tid af til at bekymre dig, og kun i den tid må du bekymre dig. Du vil helt sikkert synes at det er svært i starten, men jo mere du træner og anerkender dine bekymringer når de kommer op, jo mere bevidst bliver du om dem og om det er nogle uhensigtsmæssige bekymringer eller reelle bekymringer som du skal reagere på.
- Du skal handle på dine bekymringer med det samme.
Du skal tage styringen og handle på dine bekymringer hvis de er reelle. Spørg dig selv hver gang en bekymring trænger ind i dit sind. “Hvad kan jeg gøre?” -Og når du har fundet ud af om du kan gøre noget, så sæt dig ned og lav en plan for hvordan du kan gøre det. Er du f.eks vildt bekymret for om din mor får en sygdom? Kan du gøre noget ved det? Typisk kan man ikke ved disse bekymringer og så skal man slippe dem. Er du bekymret for hvordan det nu skal gå til din fremvisning eller eksamen, så lav en plan og øv dig alt hvad du kan.
- Vær nærværende og tag en ting ad gangen.
Når du er nærværende og er lige her.. lige nu.. Så er det umuligt at bekymre sig. Bekymringer hører fremtiden og fortiden til.. For hver gang du tænker fremad mod noget eller tilbage på noget som er sket, så vil man altid kunne bekymre sig om et eller andet. “Jeg skal huske at nå det og det og det…” Fik jeg nu også gjort det?””Jeg skulle aldrig have sagt det…” Det bedste råd som jeg vil give dig til at slippe dine bekymringer er at være nærværende og træne den disciplin. Det er så kraftfuldt at mærke folk som er nærværende.
Angst kan virke invaliderende på krop og sind og typisk vil man undre sig når jeg fortæller at angsten er din ven. Du skal lære at lytte til din angst og opdage når den rammer dig uhensigtsmæssigt og begynder at kontrollere dig. Når du lære at arbejde med din angst, så vil du opleve at den faktisk prøver at hjælpe dig til at tage stilling og til at tage kontrollen tilbage over dit liv. Du kan
- Anerkend din angst når den dukker op.
Læg mærke til hvor og hvornår din angst kommer frem og anerkend at den er der, men det er også kun det. Gå ikke i dialog med din angst og begynd at overfortolke den. Lad den være der. Din angst er sindets notifikationer. Ligesom at du på din telefon kan bestemme om du vil kigge på den notifikation som lige er poppet op, så kan du også bestemme om du vil kigge på din angst tanke. Det er svært. Men du bestemmer faktisk.
- Følelser er “bare” følelser.
Følelser er kun skabt af tanker og følelser er ikke farlige. Du kan faktisk styre dine følelser når du lærer at styre dine tanker. Når du begynder at tænke mere positivt begynder dine tankemønstre også at ændre sig, og du vil hurtigt opdage at angsten er sammenpresset følelser der har brug for en forløsning. Når man har angst er der typisk flere negative tanker end der er positive, og det er disse tanker der skal vendes før du kan slippe din angst.
- Lad ikke angsten styre dig. Du skal styre den.
Selvom angst kan virke invaliderende og voldsom, så er den helt ufarlig og sindets selvregulerende evner skal nok sørge for at tankerne og følelserne forsvinder igen. Du kan hjælpe den på vej ved at tale afslappet til dig selv og tænke glade og positive tanker. Tænk på noget andet som er dejligt og rart. Du må ikke ændre din adfærd fordi at din angst fortæller dig at du skal. Udfordre den ved at gå imod den fysisk eller psykisk.
Negative tanker kan fylde vores hverdag op og gøre en ellers dejlig dag helt sort.. Tanker og bekymringer som bare overtager vores sind og forgifter det ene og dyrebare liv vi har. Det starter med at du tager styringen tilbage og tager ansvar for dit liv. At du beslutter dig for at sådan skal det ikke være mere. For det er tankerne og overbevisningerne der tager det negative spor og bliver til en vane, og det kan heldigvis ændres. Du kan
- Tag ansvar for dine negative tanker
Når du bliver bevidst om dine negative tanker og har besluttet dig for at du vil tage ansvaret for dem, så bliver det pludseligt svært at blive i det negative spor. For når du anerkender tanken og tager ansvaret for om det skal påvirke din dag, så ender vi oftest med at se lettere på det og lader det passere igennem vores tankestrøm.
- Skab omsorg for dig selv og andre
Det er vigtigt at kunne være sød overfor andre mennesker men bestemt også over for sig selv. Giv dig selv tid til at gøre noget der fylder dig med god og positiv energi. Ofte går vi rundt med negative tanker fordi at vi glemmer os selv og føler os tilsidesat af andre. Men vi glemmer at vi også har ansvaret for at sætte os selv først engang imellem. -Og skabe omsorg for os selv.
- Tilgiv dig selv og andre
Det er spild af tid og energi at gå med noget uforløst. Om det er mellem dig selv eller med andre. Øv dig i at tilgive og lad fortiden forblive fortid.
- Træn taknemmelighed
Taknemmelighed er den store spiller når vi snakker om negative tanker. “Hvorfor sker det her for mig?” Det har du sikkert spurgt dig selv om før, og følt at du ikke havde fortjent hvad der kom til dig. Vær taknemmelig og forvent intet. For når vi er taknemmelige for hvad vi har og hvad vi kan, så kan de negative tanker ikke trives inde i dig. Fokuser på de ting i livet som du værdsætter aller mest, og vær taknemmelig for det. Sig til dig selv at du er taknemmelig og fortæl andre om det. Skriv det ned. Fyld din måned, uge eller dag med det du værdsætter og du vil pludselig se en ændring i dine tanker.
Der er 7 grundfølelser som alle har en plads i vores mentale mindset.
Glæde, vrede, frygt, ked-af-det-hed, væmmelse, lyst og skam.
Alle vores følelser er valide og er helt okay at have som menneske. Vi skal give plads til alle disse følelser så der er balance i vores indre system. Dog kan der være ubalance i måden hvorpå vi accepterer disse følelser og der opstår derfor en uhensigtsmæssig følelsesmæssig reaktion. Det kan eksempelvis være at man bliver meget vred, trist, glad, bange eller skamful i situationer hvor følelserne bliver påvirket.
- Anerkend at du bliver påvirket
Fortæl dig selv (højt eller indeni) at du er bevidst om at du lige nu bliver følelsesmæssigt påvirket. Det er vigtigt at du fortæller det højt til din partner eller dine omgivelser, hvis du står i en situation hvor der er andre personer involveret.
- Mærk dine følelser i maven
Når du får de stærke følelser allerede første gang du mærker den i kroppen, skal du mærke efter helt ned i maven. Dine følelser påvirker dit nervesystem og din krop, så du vil altid kunne mærke hvor følelsen sidder (næsten altid i maven).
- Reager på følelsen uden at overreagere
Her er det vigtigt at du udtrykker dine følelser “så du får dem ud af dit system”. Men uden at overreagere. Man kan sagtens fortælle sine omgivelser at man bliver vred, uden egentlig at vise en stor vrede mod andre.
- Arbejd med en følelse ad gangen
Lav nogle mål til dig selv omkring hvilke følelser du vil arbejde med, og fokuser så på en følelse ad gangen. Hvis du synes at det er din vrede der fylder mest i dit liv, og du ved at det påvirker dig selv og andre med netop denne følelse, så start med at kigge på den. Hvad gør denne følelse for dig eller andre? Hvordan bliver du eller andre påvirket? Hvordan kommer du videre fra denne følelse og hvordan gør andre?
- Husk så altid på!
At livet altid er i bevægelse og består af forandringer. Og de følelser som du har netop nu IKKE er konstante. Hverken sorg eller glæde. Intet varer ved.
Selvværdet kommer indefra og er ikke bare noget man har. Det skal opbygges af dig selv og andre, og skal også holdes vedlige som en muskel der skal trænes.
- Anerkend dig selv hver dag
Ros dig selv flere gange om dagen (HØJT). Foran spejlet eller bare når du gør noget godt. Det må gerne være den mindste ting.
- Smil og grin!
Smil og grin smitter. Også på dig selv. Om du gør eller siger noget sjovt eller bare gør noget totalt fjollede for dig selv. Grin af det og dig selv og vær i denne følelse i så lang tid som muligt.
- Stop med at sammenligne dig selv med andre
Når du sammenligner dig selv med andre, vil det 90% af tiden være en negativ sammenligning. I dag hvor sociale medier har fået en stor rolle i, hvordan vi ser på andre mennesker, kan man næsten kun konkludere at man er et dårligere, grimmere og mere dovent menneske end alle de andre. Alt bliver derpå portrætteret på den smukkeste og bedste vis og hvor vi oplever vores eget liv fra alle dets facetter. Både gode og dårlige. Så hvis du begynder at sammenligne dig selv med andre på sociale medier vil du altid tabe denne kamp.
- Fokuser på dine styrker
Mange af os laver den fejl at vi ofte fokuserer på alt det som vi ikke kan og ikke er gode til, og det er det som ender med at fylde i vores liv. Det skal du smide væk med det samme og begynde at fokusere på alt det som du er god til og som du ved du kan. På den måde begynder du at opbygge dig selv fremfor for at nedbryde dig selv. Du kan eksempelvis lave en liste med alle dine styrker. Både mentale og fysiske. Det kunne være at du er nysgerrig, empatisk, omsorgsfuld? Eller du er måske god til at cykle, løbe eller lave mad?
Husk at vi alle laver fejl & vær bevidst om at det er det som gør os stærkere.
Når vi sætter os et mål i livet, stort eller småt, medvirker det til en bedre livskvalitet og opbygger og styrker os som menneske når vi når målet. Det er ikke selve målet men vejen derhen!
- Lad drømmende flyde
Giv dig tid til at tænke over hvad og hvor du vil hen med dine mål. Find alle aspekter af dine drømme. Mærk alle følelserne omkring det, og forestil dig hvert et lille skridt der bliver taget hen imod din drøm.
- Start med at definere dit mål
Når du sætter dine mål er det vigtigt at definere og konkretisere dine mål, så de bliver så konkrete som muligt. Er det realistisk og kan du nå målet indenfor en bestemt tidsramme? Skriv så ned hvad dit mål er.
- lav nogle delmål
Når du har defineret dine mål, skal du lave nogle delmål som er relevante for dit endelige mål. Det er altid lettere at spise en is af små bidder end at sluge det hele på en gang. Det gør det nemmere for dig at se fremskridt, og du skal huske at fejre de små sejre i dine delmål. Jo flere små delmål, jo flere små sejre er der at fejre!